Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

              

1.       Η Πρωτοβουλία πολιτών από τον Δήμο της Γλυφάδας του Κινήματος Εθελοντών Αλληλεγγύης είχε προγραμματίσει την διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία έχουν προκαλέσει οι κυβερνήσεις των μνημονίων.
Ως χώρος διάθεσης των προϊόντων προτάθηκε το τέλος της οδού Βενεζουέλας, μεταξύ Δημελά & Βουλιαγμένης, στα παλιά ναυπηγεία του ΖΕΗ.
Χώρος ξεχασμένος από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.
Καταπατημένος από τα σκουπίδια και την εγκατάλειψη.
Ξεχασμένος και από την σημερινή Δημοτική Αρχή.
Καθαρίσαμε και φροντίσαμε τον χώρο με δικές μας εθελοντικές δυνάμεις και μέσα μην επιβαρύνοντας με κανέναν τρόπο τον προϋπολογισμό του Δήμου.

2.       Το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης έχει ονοματεπώνυμο με την παρουσία του εδώ και 4 χρόνια σε δεκάδες Δήμους στην Αττική και εκατοντάδες Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου πραγματοποίησε και συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς το Συνέδριο του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο όπου συμμετείχαν μαζικοί φορείς, εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών & η Υπουργός κα. Θεανώ Φωτίου.
Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας στην Γλυφάδα συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Παπανικολάου. Η θέση του ήταν αρνητική και η στάση του αυταρχική. Δεν δέχτηκε καμία πρόταση απ΄ όσες διατυπώσαμε και ήταν αρκετές. Δεν δέχεται να υπάρχουν εθελοντικές δραστηριότητες στην πόλη οι οποίες δεν θα έχουν αναφορά στον ΣΚΑΙ, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή στον Δήμο. Ο ίδιος διεμήνυσε πως δεν θα πραγματοποιηθεί η διάθεση των προϊόντων  και ταυτόχρονα ότι δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια.

3.         Το Σάββατο 17 Μαΐου ημέρα διάθεσης των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες οι επικεφαλής των Αστυνομικών δυνάμεων μετά από εισαγγελική παρέμβαση επέδειξαν έγγραφο καταγγελία του Δήμου της Γλυφάδας με την υπογραφή Αντιδημάρχου και «προειδοποίησαν» πως όποιοι παραγωγοί επιχειρήσουν να εκθέσουν τα προϊόντα τους ή τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Ο κ. Δήμαρχος επικαλέστηκε τον ψηφισμένο νόμο από την προηγούμενη κυβέρνηση ακριβώς πριν ένα χρόνο, 4264/2014 άρθρο 32§2, που απαγορεύει το υπαίθριο εμπόριο σε Δήμους άνω των 3000 κατοίκων. Τον ίδιο νόμο που ο ίδιος επικαλείται αλλά θα παραβεί αν αποφασίσει να πραγματοποιήσει αντίστοιχη αγορά, όπως αναφέρει ο ίδιος στην ανακοίνωση του.

4.      Η διάθεση των προϊόντων πραγματοποιήθηκε στο πλησιέστερο Δήμο και εκτελέστηκαν οι παραγγελίες που είχαν γίνει.
Ευχαριστούμε τους παραγωγούς για την αγωνιστική τους στάση, την προτροπή τους να παραμείνουμε στο χώρο και την συζήτηση που έγινε στην συνέλευση τους.
Ευχαριστούμε τους δημότες της Γλυφάδας και κάτοικους των γύρω γειτονιών για τα καλά τους λόγια, παρότι αρκετοί δεν είχαν τα μέσα να μετακινηθούν ώστε να κάνουν τις αγορές τους στον γειτονικό Δήμο, που αναγκάστηκαν να πάνε οι παραγωγοί.

  • Ο καθαρισμός του χώρου ήταν δική μας υποχρέωση.
  • Η αξιοποίηση του είναι υπόθεση όλων.
  • Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με εκδηλώσεις αλληλεγγύης
Τα ρούχα και υποδήματα που προσφέρθηκαν θα δοθούν στα παιδικά χωριά SOS. Τα φάρμακα θα παραδοθούν στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου.

5.     Το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης έχει αποτελέσει ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, ανακούφισης και διεξόδου για χιλιάδες συνανθρώπους μας. Μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που αδυνατεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες ενισχύεται από τα προϊόντα που προσφέρουν οι παραγωγοί, αλλά και οι πολίτες που συμμετέχουν, ως δείγμα αλληλεγγύης προς αυτή την ευπαθή ομάδα.
Η δράση της πρωτοβουλίας μας για διανομή προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες δεν θέλουμε να είναι και δεν είναι μια ακόμη λαϊκή αγορά στην πόλη μας. Είναι μια συνάντηση παραγωγών – πολιτών / καταναλωτών και αναπτύσσεται στη βάση μιας διαφορετικής λογικής, της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας και του δίκαιου κέρδους. Για αυτό και επιδιώκουμε την συνειδητή συμμετοχή του πολίτη, μέσα από παραγγελία.

6.     Χιλιάδες παραγωγοί έχουν διατηρήσει τις καλλιέργειες, τα εργαστήρια, τις εργασίες τους, βρίσκοντας διέξοδο για διάθεση των προϊόντων τους. Οι παραγωγοί είναι πιστοποιημένοι με δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν και κατά την διάρκεια της διάθεσης. Είναι νόμιμοι διαθέτοντας ταμειακές μηχανές και φορολογική ενημερότητα. Οι τιμές καθορίζονται μετά από κοπιαστική εθελοντική δουλειά σε σύγκριση με τις τιμές των λαϊκών αγορών (στις 2μμ η ώρα) και των τιμών των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Η αντιστοιχία των τιμών σε σχέση  με την ποιότητα είναι προς όφελος του καταναλωτή. Το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες ανταποκρίνεται στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες όλων και όχι στο κυνήγι του κέρδους για λίγους για τους χονδρέμπορους και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Θέση που έχει υιοθετήσει ευτυχώς μια ισχνή μειοψηφία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

7.    Απαιτούμε από την κυβέρνηση να επισπεύσει & να φέρει την νομοθετική ρύθμιση για την Διάθεση Προϊόντων χωρίς μεσάζοντες και την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου 4264/2014.
Καλούμε την περιφέρεια να είναι αρωγός στις δράσεις και προσπάθειες του Κινήματος Εθελοντών Αλληλεγγύης και την Διάθεση Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες.
Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους να στηρίξουν την προσπάθεια μας.
Ο Δήμος της Γλυφάδας πάντα χαρακτηριζόταν για την φιλοξενία του εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.

Το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης στην Γλυφάδα θα  συνεχίσει τη δράση του. Η Διάθεση Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες  θα πραγματοποιηθεί και στην Γλυφάδα.



                                                                              19-05-2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου